Maar wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Dit stukje kwam ik tegen op internet. Ik hoef niet terug naar vroeger maar vond het wel iets om over na te denken.

Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière aan een oudere vrouw voor dat zij voortaan haar eigen boodschappentas meebrengt in plaats van een plastic tas te kopen, want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu. De vrouw verontschuldigt zich en legt uit: “Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!” De caissière antwoordt: “Ja, dat is nou juist het probleem vandaag de dag. Jullie generatie maakte zich niet druk om het milieu te sparen voor toekomstige generaties.

Ze heeft gelijk, onze generatie (ik ben van 1951) had dat groene gedoe niet. Wij dronken water uit de kraan wanneer we dorst hadden en niet  uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid. Melk zat in flessen die we leeg en omgespoeld terugbrachten naar de winkel. Die stuurde ze dan terug naar de fabriek waar de flessen werden gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden echt aan recycling. Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Wij liepen trappen, omdat we niet over de roltrap en liften beschikten in elk gebouw. Wij liepen naar de supermarkt en hesen onszelf niet iedere keer in een 300 PK machine als we 2 blokken verder moesten zijn. Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden. Wij droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 220V verbruikt. Wind- en zonne-energie droogde onze kleding. Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren. Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Toen hadden we misschien één tv of radio in huis en niet een op elke kamer. De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet ter grootte van De Bijenkorf. In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden. Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of bubbeltjesfolie. We gebruikten geen apparaat dat, met een motor op benzine, het gazon maaide. We gebruikten een maaier die functioneerde op menselijke kracht. Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werkten op elektriciteit. Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen. Wij vervingen mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien, alleen omdat het mesje bot is. Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Mensen namen de trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van hun moeder als 24-uurs taxiservicedienst te gebruiken. Wij hadden één stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien. Wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen en uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt.

Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Advertenties

13 Comments

 1. Vroeger wisten we ook niet zo veel. Wij mochten van onze ouders gewoon buiten spelen omdat we niet wisten welke gevaren er loerden aan het eind van de straat. We zwierven door de hele wijk.
  Nu moeten ze zich binnen maar vermaken, daar waar het veilig is. Zich vermaken met “energie zuinige” computer en televisies. Want boeken lezen is toch veel te saai.
  Vroeger was alles anders.

 2. Die cassiere verdient een draai om haar oren. Als ik haar leidinggevende was had ik haar naar een cursus klantgericht handelen gestuurd!!!
  Dat even terzijde, maar het is een erg goed stuk, wat inderdaad tot denken zet. Een stuk wat hooplijk discussies tussen oud en jong teweeg brengt ……… zou mooi zijn als we daar een door een stukje dichter bij elkaar konden komen en de generatiekloof wat kleiner konden maken 🙂

 3. Heb je dat meisje nog even de link naar dit stukje gegeven? Dan krijgt ze er nog wat van mee. Dat ze weet dat je een sinaasappel ook gewoon op kan eten of met de hand persen zonder er meteen een keukenmachine tegenaan te gooien etc.
  Goed stuk: laten we terug gaan naar de jaren ’50 met behoud van de goede dingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s