Ga je nou dood?

Het allermoeilijkste in dit proces vond ik het vertellen aan de kinderen. Je wilt ze niet verdrietig of bang maken en bovendien ben ik van overtuigd dat ik dit ga winnen. Het is fijn als ze je bij die visie kunnen steunen.

Mijn meiden sloten zich, evenals mijn echtgenoot, al snel aan bij mijn ideeën en laten alles komen zoals het komt. Natuurlijk zullen er zo af en toe tranen vallen, maar dat mag. Het is tenslotte niet niks wat er gebeurd.

Voor onze zoon ligt dit heel anders. Hij is autistisch en beziet de wereld op zijn geheel eigen wijze. Wat voor ons te begrijpen is kan bij hem heel anders aankomen. We hebben er voor gekozen om hem stapsgewijs te vertellen wat er aan de hand is.

Stap 1 was dus vertellen dat ik een knobbeltje in mijn borst en onder mijn arm had dat operatief verwijderd moest worden. Zijn eerste reactie: Ga je nou dood? Voor hem is dat een standaard vraag. Hij roept het ook als je de griep  hebt of een gebroken teen. We hebben hem gerust gesteld: Nee kerel, dat is niet de bedoeling. De dokters gaan er van alles aan doen om dat te voorkomen.

De boodschap was duidelijk over gekomen. Hij bleek het zelfs met een collega er over gehad te hebben. Ja mam, want de moeder van G. had ook zo’n knobbeltje. Op zich is dat al bijzonder.

Stap 2 was vertellen dat bestralen niet genoeg is en dat er chemotherapie nodig zal zijn. Ook dat vatte hij laconiek op. Het enige wat hij er niet leuk aan vind is dat ik niet elke 14 dagen een avondje bij hem op bezoek kom want soms zal ik erg moe zijn. Dat verstoort zijn routine en daar houdt hij niet zo van.

Soms is het eenvoudiger dan je gedacht had. Pfffff….

 

 

Advertenties

5 Comments

  1. Fijn dat je de juiste toon voor zoon weet te kiezen. Zo raakt hij niet in paniek. Trouwens, zo te lezen ben jij ook niet in paniek. Daar waar anderen in droefheid verzinken kom jij zelfbewust en strijdvaardig over. En… je hebt je humor als belangrijk wapen.
    Ik duim met al mijn duimen (tenen ook) dat het je gaat lukken.

  2. Plato zou je misschien een filmpje voor me kunnen maken van duimende tenen? Dat moet aardig wat hits opleveren op Youtube 😉
    Ik ben inderdaad niet in de stress geschoten, maar zal wel blij zijn als ik ergens in de loop van volgende week kan beginnen met de bestralingen. Dan wordt er in ieder geval actief gewerkt aan de bestrijding van de kanker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s