Koningsdag

 

Als rechtgeaarde adellijke dame heb ik mij de afgelopen tijd bezig gehouden met de voorbereidingen voor koningsdag.  Ik vind het overigens nog steeds een beetje wennen, koningsdag, het bekt niet lekker. Maar goed, sinds Bea haar taak heeft overgedragen aan Wim- Lex passen wij ons aan.

Ons factotum Berend- Jan (personeel is duur tegenwoordig) heeft zoals elk jaar getrouw zijn taken vervult. De hoorn van mijn echtgenoot is gepoetst, de vlaggenstok is voorzien van een nieuw verfje, de vlag naar de stomerij gebracht, evenals de wimpel, de glazen gepouleerd en het oranjebitter koud gezet.

Het is toch altijd een heel gedoe vind ik, zo’n koninklijke verjaardag. Elk jaar gebruiken wij hetzelfde draaiboek.

De baron blaast zich in alle vroegte de longen uit het lijf (niet altijd tot genoegen van de buren), ik hijs ceremonieel de vlag. Wij zingen het Wilhelmus uit volle borst en na afloop van de ceremonie staat BJ klaar met 2 oranjebitters op een zilveren blaadje.

Na het uitroepen van een welgemeend driewerf “hoera” en “hij leve hoog, hij geve veel”, gieten wij het oranje vocht door onze kelen en begeven ons spoorslags naar de feestelijk gedekte dis voor het ontbijt. Dat is wel nodig ook want naarmate wij een jaartje ouder worden valt alcohol niet altijd even goed op de nuchtere maag. Maar soit, alles voor de vorst 🙂

Santé

freule Anna Maria mini

 

 

Advertenties

9 Comments

  1. Ik moest hier even denken aan de stalmeester van Graaf Sonneveld die ons nu al weer zo’n 40 jaar geleden ontviel. Maar u heeft hier uw oranjebitter zeer persoonlijk ingevuld. Ik meen overigens nooit voorgesteld te zijn aan Berend-Jan noch was het mij bekend dat hij zich bezig hield met pouleren waarvan ik toch altijd dacht dat het poleren was. Maar ik ben slechts een eenvoudige ziel uit de derde graad.
    Mag ik u nog een gezegend oranjejaar toewensen, ook voor Baron N. von H bis K. uiteraard s.s.t.t.

  2. Geachte wijsgeer. BJ heeft jarenlang uitsluitend de tuin onderhouden, maar is inmiddels werkzaam als manus van alles, Bij OSM (ons soort mensen) beter bekend als factotum Dit in verband met de crisis. Betrouwbaar personeel is niet meer te betalen, of niet meer bereid voor een hongerloontje zich het vuur uit de sloffen te lopen.
    Wat betreft het pouleren van de glazen staat u volkomen in uw recht. Mijn excuses daarvoor. De verwarring ontstond nadat de baron nog een restant oranjebitter van vorig jaar ontdekte in de wijnkelder en ik bezig was om met BJ het menu door te nemen. De combinatie oranjebitter en blanc de poulet kunnen we de komende jaren beter strikt gescheiden houden 😉

  3. Ik ddddacht ook al, glllazen oppoetsen met een lllllevende kip (kip dusss) is niet des aaaadels. Gelllukkig weet USM wel beter. Maarrrr, ik ssseg maarrrr…. wij uit de derde graad kunnen zich die omiss….imoss…. fffouten niet veroorloven. Ach, wwwat mmmaaakt het ook allllemaal uit. De ooorrranjebitterr is / wasss llllekker. Ook voor ODG (ons derde graadsen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s